Tom Bewernick van Mycocycling in beeld

"Veel krachtige mensen die zich niet laten beperken op beursvloer"

Toen hij 23 was leerde Tom Bewernick, opgegroeid in Berlijn, Wageningen kennen dankzij een studentenuitwisselingstraject. Weer terug in Duitsland bleek hij Wageningen te missen. Tom: "Na een jaar ging ik opnieuw naar Wageningen en stak al mijn tijd en energie in de masterstudie Geo-informatie. Het bevredigde me alleen niet echt. Ik besefte uiteindelijk dat ik wat anders moest gaan doen. Dat wist ik al snel. Mijn grote hobby is paddenstoelen kweken en het voelde voor mij een stuk nuttiger om daar wat mee te doen. Ik vertelde mijn vrienden enthousiast over mijn koerswijziging en toen ging het vrij snel vanzelf."

Het enige obstakel was een ruimte die hij nog niet had. "Gelukkig kon ik terecht op biologische zorgboerderij de Hoge Born. Paddenstoelen hadden ze niet in de verkoop, dus dat bleek een mooie aanvulling. Veel beter voel ik me, nu ik hier mijn energie instop. Ik krijg het letterlijk terug!" lacht Tom. "Vanaf augustus ben ik bezig geweest met alles opbouwen van Mycocycling, in een start up samenwerkingsvorm. In december hadden we onze eerste oogst oesterzwammen, de paddenstoel met het hoogste eiwitgehalte."

"Organisator van de beursvloer, Machteld, is speciaal naar de Hoge Born gekomen waar ik haar de faciliteiten heb laten zien," vertelt Tom. Deze bestaan uit twee grote witte containers die hij heeft omgebouwd naar kweekruimtes voor de oesterzwammen. "Machteld was super enthousiast toen ze dit met eigen ogen zag, en ze nodigde me uit om me als startende ondernemer te presenteren op de Valentijnsbeursvloer. Daar zag ik wel wat in!"

Matches

Tom: "Ik vond het heel inspirerend om op de beursvloer verhalen van andere ondernemers te horen. In Wageningen heerst echt een sfeer van: gewoon doen! Ik bewonder de krachtige mensen hier die zich duidelijk niet laten beperken door angst of regels. Als ondernemer heb je samenwerking nodig, die is hier makkelijk te vinden. Ik heb dan ook mooie matches gemaakt. Zo komt er in THUIS een extra afhaalpunt voor de paddenstoelen in ruil voor workshops van ons, dat is goede aandacht voor ons allebei. Daarnaast kwam ik in gesprek met Rudolf Barkhuijsen van de Rijn IJssel vakschool", vertelt Tom. "Hij krijgt paddenstoelen van ons zodat zijn koksstudenten op basis hiervan lekkere recepten kunnen bedenken. Goede recepten plaatsen we op onze website. En inmiddels heeft hij me ook in contact gebracht met Erik Velthuis van sportcentrum Papendal. Zij zijn heel geïnteresseerd in voedsel met een bijzondere voedingswaarde, dus wie weet!"

'Geen afval'

In de aanloopfase van Mycocyling is er veel geëxperimenteerd met kweken op basis van een afvalproduct. Tom: "De combinatie oesterzwam op koffiedik kwam het beste uit de test. Bij cafés en restaurants in Wageningen haalden we koffiedik op dat ze normaal weggooien. Omdat deze methode alleen goed werkte op kleine schaal, hebben we momenteel nog wel een tijdelijk contract met een plaatselijke paddenstoelenkwekerij. Om verder te gaan met oesterzwammen kweken op koffiedik hebben we meer ruimte nodig."

Tom vervolgt: "Het bijzondere aan onze paddenstoelenkwekerij is niet dat we de enige in Wageningen zijn, maar dat we op deze manier bijna geen afval produceren. We willen daarom alleen lokale afzet. Ook de bakjes waarin we de oesterzwammen op de afhaalpunten leveren, vragen we weer terug."

Bezoek mycocycling.nl

Tekst en foto: Christien Bartels

Beursvloer Wageningen


Ontwerp & realisatie: Zietze.nl