Rudolf Barkhuijsen van Rijn IJssel Vakschool Wageningen in beeld

'We zijn al jarenlang trouwe gast op beursvloer'

Al 31 jaar werkt beleidsmedewerker Rudolf Barkhuijsen voor de Rijn IJssel Vakschool in Wageningen. "Ik volgde een hbo lerarenopleiding en heb enige jaren voor de klas gestaan." Rudolf nam kennis uit de hotelwereld mee naar Vakschool Wageningen. "Ik heb de automatisering van de front office meegemaakt in een hotelketen waar ik als directie-assistent werkte. Maar mijn echte 'roots' liggen in Frankrijk," vertelt Rudolf met een brede glimlach. "Voordat ik aan de slag ging als directie-assistent heb ik hier twee jaar gewoond en heb ik me volop in de Franse gastronomie verdiept. Als sommelier wist ik uiteindelijk alles van wijn en spijzen!"

Terug in Nederland twijfelde Rudolf nog even over het starten van het een eigen bedrijf, maar rolde uiteindelijk spontaan de hotelketen van Golden Tulip in. Om hier onderzoek te doen naar hoe er werd geregistreerd op gebied van omzet, personeel, bediening, enzovoorts. Een schone taak. Het balletje rolde door. Voor de klas dus, bij Vakschool Wageningen, destijds de eerste middelbare hotel- en bakkerijschool in Nederland voordat de ROC-vorming kwam en er 42 ROC's met dezelfde opleidingen ontstonden. Andere functies volgden voor Rudolf: coördinator, studierichtingsleider, afdelingsmanager voor maar liefst zestig man personeel, projectmanager en zijn huidige functie, beleidsmedewerker. De rol waarin hij zich nog steeds heel lekker voelt!

Beursvloer logische keuze

"Het was een logische keuze om de Valentijnsbeursvloer te bezoeken," vertelt Rudolf. "Om in beeld te zijn en daarnaast zijn we áltijd op zoek naar geschikte leer- en werkplekken voor onze studenten. Studenten nemen graag deel aan activiteiten buiten de deur om hun professionaliteit te kunnen ontwikkelen. Dit was dan ook mijn vraag op de beursvloer." Het aanbod bestond uit bediening, liefdadigheidsdiners of kookworkshops van de studenten van Rijn IJssel. "De vorige keer was ik er zelf niet bij, maar dit jaar vond ik het erg leuk om weer van de partij te zijn, aldus Rudolf. "Eigenlijk is er altijd wel vraag naar onze studenten. Vakschool Wageningen is zodoende al jarenlang een trouwe gast op de beursvloer."

Maar Rudolf kijkt ook verder dan dat. "Ik vind het leuk om bijvoorbeeld ondernemers weer in contact te brengen met mensen die hen echt op weg kunnen helpen. Linken leggen is een deel van wie ik ben." Zo bracht hij Tom Bewerdinck van Mycocyling in contact met Erik te Velthuis, manager van topsportrestaurant Sportcentrum Papendal. "Het is van belang dat topsporters eiwitten binnenkrijgen, zoals de oesterzwammen van Tom."

'Verbindingsofficier van de regio'

Men weet Barkhuijsen ook goed te vinden. "Ik ben een beetje de verbindingsofficier van de regio," zegt Rudolf. "Behalve dat ik me bezighoud met het ROC leermiddelenbeleid ontstaan er zo steeds leuke en nieuwe initiatieven. Zoals het kinderdiabetes-kookcafé in samenwerking met Ziekenhuis Gelderse Vallei en de bekende Food Professional Day waarbij we kennis van onder andere de universiteit verbinden met onze Nederlandse chefkoks in opleiding."

De boodschap van de Valentijnsbeursvloer was: Wageningers, help elkaar een beetje. Rudolf zegt: "Zo zou het moeten zijn! Natuurlijk is het opletten dat je niet in elkaars vaarwater terecht komt, maar dat is weer op te lossen. Het is mooi als je elkaar op weg kunt helpen." Zo doneert de Rijn IJssel Vakschool Wageningen oude pannen en kookgerij aan Markt 17 en krijgt Stichting Vier het Leven een kookworkshop van een docent met studenten. "Dit is uiteraard mooie praktijkervaring voor onze studenten."

Bezoek www.rijnijssel.nl

Tekst en foto: Christien Bartels

Beursvloer Wageningen


Ontwerp & realisatie: Zietze.nl