Louise van der Stok namens Otherwise in beeld

'Beursvloer past bij hoe Otherwise denkt en doet'

Louise van der Stok kwam bij studentenvereniging Otherwise terecht tijdens haar master Bos & Natuurbeheer op de Universiteit Wageningen. Eerst als bestuurslid en later als voorzitter. "De natuur is waar mijn hart ligt en wat me raakt," vertelt ze meteen. "Daar wilde ik iets mee doen. Ik denk dat de verhouding van de mens ten opzichte van de natuur niet meer klopt. We zien onszelf niet meer als onderdeel hiervan, maar zien alles in de wereld in losse elementen." Dat ziet Louise terug in de hele samenleving. "Mensen die worden ontslaan zonder gevoel en bekeken worden als een nummertje. En de ontwikkeling van de technologie, het overmatige gebruik van de smartphone. Op social media word je een 'ding', met eigenschappen. Zelfs hoe er naar de natuur wordt gekeken, door bijvoorbeeld biologen omdat ze zó conceptmatig bezig zijn met hoe iets groeit en bloeit." Het voelt voor Louise onnatuurlijk. Kortom, de gevoelsmatige verbinding lijkt weg te zijn.

Louise vervolgt: "Al als kind voelde ik deze verbinding wel heel duidelijk. Dat is denk ik wat ik te brengen heb. Veel mensen lijken deze natuurlijke verbinding vergeten te zijn, door mee te gaan in de wijze waarop dingen gaan." Tijdens haar studievak antropologie leerde Louise kritisch te kijken naar hoe mensen de wereld zien en hoe ze mentale denkstructuren maken waarbinnen ze dingen kunnen plaatsen. "Het hielp me om hier van een afstandje naar te kijken en me te realiseren dat dit daadwerkelijk gebeurt. Elke studie maakt eigenlijk een verhaal waarmee iemand compleet in kan opgaan. Als je in dit verhaal zit, realiseer je je dat niet en is dat een soort van mentale realiteit geworden en vergeet je wat er verder toe doet."

Vragen blijven stellen

Dit brengt Louise bij Otherwise. "Otherwise zorgt ervoor dat we kritisch naar de wereld blijven kijken en wat hierin gebeurt. Niet meteen opgaan in een nieuw verhaal en dit voor waar aannemen, maar vragen blijven stellen en andere mogelijkheden zien. Dat vinden we belangrijk. Er zijn meerdere wegen naar Rome en de massale mainstream-manier van denken en doen hoeft niet perse de juiste te zijn. Integendeel. We willen een licht werpen op alternatieve denk- en leefwijzen en kleinere initiatieven meer kracht geven zodat deze ook gezien worden. Niet dat dit wel het beste is, zoals dat alleen biologisch eten goed zou zijn. Ik denk dat het hedendaagse probleem vooral zit in het vastlopen in ons eigen verhaal en dat we elkaar hierdoor niet meer verstaan."

Beursvloer, hoe het anders kan

De Beursvloer laat zien hoe het anders kan, vindt Louise. "We zouden het bijna zelf georganiseerd kunnen hebben, als activiteit van Otherwise. Even weer echt verbinding met elkaar maken en kijken wat hieruit ontstaat. Je ontdekt dat je elkaar dan eigenlijk met van alles kan helpen waar je normaal gesproken niet gauw meer aan denkt binnen de samenleving zoals deze nu is ingericht. Het is systeem doorbrekend, en dat past bij hoe Otherwise handelt," vindt Louise. "Volgens mij zijn er nog zoveel leuke oplossingen en ideeën om elkaar te helpen. De beursvloer geeft hier ruimte aan."

Ook Otherwise heeft zodoende leuke matches gemaakt. "Er is een training verbindende communicatie op ons pad gekomen die we zojuist met onze teamleden hebben gehad. Heel leuk, want ik zocht al zoiets," vertelt Louise. "Andersom kon de trainer met ons oefenen. We hebben daarnaast mini biebjes aangeboden om meer verbinding te creëren onder buurtbewoners. We hebben verschillende locaties gevonden en tijdens de NL Doet-dag in maart kon men deze opschilderen. Met een aantal mensen van Otherwise liepen we daarnaast rond om te genieten van het lekkere eten en om leuke contacten te leggen. Ja, de beursvloer mag van mij vaker georganiseerd worden," aldus Louise.

Bezoek Otherwise Wageningen

Tekst en foto: Christien Bartels

Beursvloer Wageningen


Ontwerp & realisatie: Zietze.nl