Brabants duo van Brownies & Downies in beeld

'Dankzij matches voorlopig genoeg bloemen en mooie fotocollage'

Een opvallende switch maakten de Brabantse dames Dianne Dobbelsteen en Ramona Nederkoorn in hun loopbaan. Om bij een spliksplinternieuw Wagenings filiaal van Brownies & Downies te werken hebben ze dagelijks een autorit van een half uur en drie kwartier over. Beiden besloten hun coördinerende combibaan bij een zorginstelling achter te laten omdat ze hier teveel achter de pc zaten. "We hebben juist geleerd intensief om te gaan met een bijzondere doelgroep en hebben hier allebei al jong ons diploma voor gehaald." "Het roer moest om", besloot Dianne. Gewaardeerde collega Ramona volgde. Alleen, alle Brownies & Downies filialen in Brabant waren al voorzien van eigenaren. Dus de reis ging naar Wageningen, om hier inmiddels weer volop in de praktijk te werken met mensen met beperkingen. De Valentijnsbeursvloer was een mooie manier om wat bekender te raken met Wageningen en bovendien drie mooie matches te maken. Daar zijn beide dames het over eens!

Over de drempel

"We wisten niet zo goed wat we moesten verwachten maar vonden het heel erg leuk. Waarom kan dit eigenlijk nou niet vaker zo hè! Het is een beetje geven en nemen en wat extra voor elkaar over hebben", zegt Dianne. Ramona: "En dat er koppelaarsters rondliepen hielp ons over de drempel. We zijn heel erg blij met de deals die we hierdoor hebben kunnen maken! Een fotograaf (Jan ter Haaf) komt een dag bij ons fotograferen wat we echt top vinden." Dianne: " Er komt een collage bij ons binnen hangen van onze medewerkers in actie. Dat betekent iets unieks voor ons aan de muur en reclame voor hem."

Maar niet alleen dat. Dianne: "We kwamen in gesprek met pluktuin De Bosrand, vanaf mei zullen zij wekelijks verse bloemen komen brengen zodat onze vazen op de toonbank altijd gevuld zijn. Hier hebben we nu niet zo heel veel tijd voor door onze werkzaamheden in de keuken en de bediening. In ruil daarvoor bezorgen wij hun brownies voor in hun koffiepauze. Of we maken een vruchtentaartje of gebakje op basis van het fruit wat zij uit de pluktuin meenemen." Ramona: "En tot die tijd hoeven we niets te vrezen want we hebben ook een match gemaakt met MyBlooms. Zo worden tot mei bossen bloemen bezorgd en krijgen ze bij ons een stukje herkenbaarheid."

Ondernemer in de praktijk

Het werken bij Brownies & Downies schenkt beide dames veel voldoening. Dianne: "Het is zo'n pure en eerlijke doelgroep. Dat is mooi om te zien." Het was wel even omschakelen om ondernemer in de praktijk te worden. "We hebben een groepsapp waarmee we contact houden met onze medewerkers, dus het werk gaat eigenlijk altijd door. Maar de groep heeft er samen en met ons echt lol in. Ze komen liever hier werken dan dat ze thuis zitten." "Ook hebben we bewondering voor hun zelfredzaamheid", zegt het duo. "Een van onze medewerkers had de vacature voor Downies & Brownies op Facebook gezien en zelf het initiatief genomen om te solliciteren!" Nee, spijt hebben de dames niet. "Nu we wat bekender zijn, ook met andere lokale organisaties, wordt het alleen maar leuker."

Bezoek (en volg!) Brownies & Downies op Facebook

Tekst en foto: Christien Bartels

Beursvloer Wageningen


Ontwerp & realisatie: Zietze.nl